četvrtak, 29. prosinca 2011.

Freelance Makeup Artist

Posljednih godinu dana moje ambicije za nekim hobijem počele su se snažno mjenjati. Sve više sam voljela sjediti pred ogledalom, šminkati se, pa to skidati i šminkati se ispočetka :P Tada sam mislila da je to sve samo igra. A jednog dana kao da se sve promjenilo. Svoj hobi sa šminkom počela sam shavćati ozbiljno te sam se odlučila na pisanje bloga. U samom početku sam bila dosta nesigurna, no tokom nekog vremena, kada shvatiš po komentarima da se ljudima sviđa tvoj rad, postaješ si sve jači i važniji.
S vremenom sad postepeno počela i sa šminkanjem drugih ljudi te tako postala Freelance Makeup Artist.
Kada bi u Google translate to upisali da vam prevede, dobili bi ste ovo: Slobodni Šminka Umjetnik.

Prema svom nekom shvaćaju, Freelancing bi definirala ovako: Freelance Makeup Artist je osoba koja se potpuno samostalno bavi šminkanje, a da nema svoju firmu niti radi za koju drugu firmu, već samo za sebe.

Ja jednostavno uživam u šminkanju sebe i drugih. Obožavam to raditi, jako me opušta, a osjećaj kad vidiš zadovoljno lice svog "klijenta" je neopisiv! Svaka pozitivna ili negativna riječ i komentar mi je puno značio, jer sam se prema njemu prilagođavala na bolje.



Htjela sam s vama podjeliti neke stvari vezano za freelance, savjete koji će vam zasigurno pomoći ukoliko ste na početku svoje freelance karijere ili ste već duže u tome :)

1.) U samom početku bila sam vrlo smotana xD Kada sam išla na teren, uvijek sam nešto zaboravila uzeti sa sobom, pripremiti i slično. S vremenom sam si točno odredila koje stvari nosim sa sobom, pa uvijek u svom train case-u imam jedan mali popis kroz koji svaki put prođe prije nego krenem od kuće. Ukoliko nešto novo nadodam u train case, tada jednostavno nadopišem na papirić i to je to. To mi je puno puta pomoglo :)


2.) Iduće bi bila količina kozmetike. Ako ste u samom početku, neka vas ne zabrinjava što nemate tonu kozmetike u svojoj kolekciji. U istoj situaciji sam bila i ja. S vremenom će vam se kolekcija postepno povećavati i jednog dana ćete imati sve što vam je potrebno. Kako bi si olakšali, preporučavam vam da si nabavite palete sjenila, rumenila i ruževa/sjajila.(Coastal Scents, Ebay) Tako ćete sve imati na jednom mjestu.
Ja imam samo palete sjenila i jednu manju paletu rumenila, nekako mi se s vremenom skupilo više ovih tzv. pojedinačnih stvari. stvari. Ovako izgleda moj popunjen train case:
3.) Prijenos kozmetike. U svakom slučaju dobro bi vam došao train case. U njega stvarno puno stane, a sam po sebi je dosta čvrst, pa vam kozmetika ostaje neoštećena  pri prijenosu. Ukoliko trenutno niste u mogućnosti nabaviti train case, pričekajte. Uvijek možete koristiti male kozmetičke torbice te na kraju sve staviti u jednu veću. Ja osobno uvijek sa sobom nosim train case i jednu torbu u kojoj se nalazi sav potreban pribor i alat te sredstva sa skidanje šminke i sl. I da, posebno sam osjetljiva kad netko dira moj train case. Ne znam zašto, ali apsolutno mrzim kada netko gura svoje prste unutra, pogotovo ako su unutra kistovi.

4.) Higijena. Ona je po meni najvažnija stvar u ovom poslu. Na nju pazim maksimalno. Kistove perem skoro nakon svake uporabe, koristim jedan sprej, odnosno mješavinu kojoj pošpricam sjenila i ruževe nakon korištenja te za ruževe koristim lip brush, a za sjajila zasebne aplikatore koje sam našla na ebayu. Također, za maskare isto tako koristim aplikatore. Uz sebe uvijek imam i hand sanitizer te vlažne maramice.

5.) Kistovi. Imam ih i previše xD Među mojim važnijim kistovima su: Duo Fiber kist, kist za rumenilo/puder u prahu, foundation brush, blending brush i shader brush. To su prema meni neka osnova za šminkanje. Sad, vi si prema vlastitim potrebama i željama određujete koji bi vam još trebali. Najbolje bi vam bilo da si nabavite set kistova. Povoljnih ima na ebayu, a nešto malo skupljih i kvalitetnijih ima www.sigmabeauty.com.
Sa sobom uvijek imam daily brush cleaner i mali ručnik na kojemu ih mogu brisati. Bilo bi također zgodno da ih nosite u brush rollu ili beltu. Tako će vam svi biti sigurni na jednom mjestu.
Ovo su moji kistovi u brush beltu
6.) Pripazite na odjeću onoga kog šminkate. Ukoliko je potrebno, stavite preko te osobe ručnik, da nebi nešto slučajno palo na odjeću. Znalo se to kod mene događati XD

7.) Budite strpljivi! Ovo se odnosi na sve moguće u ovom poslu. Budite strpljivi sa svojim napretkom. Svaki dan ćete naučiti nešto novo što će vam pomoći u vašem razvoju. Pažljivo slušajte sve kritike i sugestije, sve one zlata vrijede! Budite strpljivi sa svojim klijentima. Na mom kozmetičkom stolcu su sjedile osobe raznih karaktera, neki su šutili i bili mirni kao bubice, dok se neki nisu znali isključiti :D Samo šutite i ostanite prisebni :) Nekad će vas to živcirati, a nekad će vam biti potpuno svejedno. Većina slučajeva će biti ova prva situacija u mojem iskustvu :P

Nadam se da sam sve napisala i uspjela donekle sažeto objasniti  :P

Bitno je da prije svega znate ono što želite i da vjerujete da će se to ostvariti. To je najvažnije. Trebati će vam neko vrijeme, ali zapamtite: Na kraju sve dobro završi. Ako nije dobro, onda nije kraj!

Uživajte ljepotice :*

Valentina

Broj komentara: 6:

  1. Nema na čemu :) Ako te još nešto zanima, samo pitaj :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Ovo je odlično! I sama sam na početku tako da mi ovo puno pomaže. Kad sam počela čitati kao da sam ja to pisala, upravo tako bi ja sada sebe opisala. Voljela sam šminku i prije ali sada je obožavam :) Jedini problem mi je sada fotografiranje, vrijeme je katastrofa, a ni fotić mi nije najbolji pa boje izgledaju blijedo ali nadam se da će se i to popraviti :)
    Pratim te na fejsu već neko vrijeme, blog sam čitala ali nisam pratila jer nisam imala otvoren račun :)
    Imaš predobre radove *___*

    OdgovoriIzbriši
  3. Fotografiranje nije niti meni uvijek jača strana, ali uvijek sam uporna i isprobavam nešto novo što se tiče način fotkanja.

    Hvala ti puno :)

    OdgovoriIzbriši
  4. Draga,imaš nagradice kod mene ;))

    OdgovoriIzbriši